Pitsa valmistamine kodus – see on lihtne!
Tunned puudust hõrkudest Itaalia maitsetest? Pitsa on itaalia toiduklassika, mis maitseb alati nii suurematele kui ka väiksematele. Lisaks on kodus võimalik valmistada pitsakate täiesti oma maitse ja eelistuste järgi ning nii saavad kõik pereliikmed toiduvalmistamises kaasa lüüa. Kodus pitsa valmistamine võib tunduda küll suure ettevõtmisena, kuid tegelikult on see üllatavalt lihtne – eriti kui pead kinni järgmistest põhitõdedest ning abiks on ka pitsaahi.
Taigen – pitsa A ja O
Kõige olulisem osa on Itaaliapärase pitsa tegemisel õige taigna valmistamine. See on enamat kui lihtsalt põhi – just tainas on see, mis tekitab pitsale selle omapärase tekstuuri ja hoiab maitset koos. Kui tainas on õigesti tehtud, võib see tekitada tunde, nagu oleks su valmistatud pitsa pärit parimast Itaalia restoranist. Klassikalise pitsataigna valmistamiseks on sul vaja vaid jahu, pärmi, soola ja vett.
Taina valmistamiseks sega suures kausis jahu, kuivpärm, sool ja soovi korral ka maitseained. Lisa soe vesi ja õli ning sega suure puulusikaga või kätega. Segamiseks võid kasutada köögikombaini, kuid autentsema tulemuse saad, kui seda käsitsi teed. Samuti tasub taigen õhukeseks sõtkuda pigem käte abil, kui taignarulli kasutades. Sedasi jääb pitsa õhulisem ja see annab õigema maitseelamuse. Siinkohal tasub lahti võtta näiteks YouTube videod, kust õigele pitsa sõtkumise tehnikale pilk peale visata. Kui plaanid kodus õhtusöögiks pitsat valmistada, siis tasub sul arvestada selleks aega – taigen tuleb valmis teha paar tundi enne, et see jõuaks piisavalt kerkida.
Vali võimalikult naturaalsed koostisosad
Nagu ka kõigi teiste Itaalia toitude puhul, pitsa on parim ja kõige autentsem, kui see on valmistatud võimalikult värsketest ja kohalikest toorainetest. Originaalse, Napolist alguse saanud pitsa puhul kehtis põhimõte, mida lihtsam, seda parem. Klassikaline pitsa koosnes vaid kuivpärmi taigna põhjast, Marzano tomatitest valmistatud tomatipastast, oreganost või basiilikust, veidikesest küüslaugust, soolast ja oliiviõlist. Tänapäeval on hea pitsa peamine ja lahutamatu osa ka juust.
Kodus hea pitsa tegemise eeliseks on, et igaüks saab valida endale sobivad koostisosad – rohkelt juustu, mereannid, oliivid, singid, seened ja muud juurviljad, kas või ananass! Võid ise valmistada pitsa just nende koostisosadega, mis on Sinu üldised lemmikud toidulaual. Kui aga soovid autentset itaaliapärast pitsat, siis ei tasu seda erinevate koostisosadega üle kuhjata – ka vähestest koostisosadest piisab, et saada hea maitseelamus.
Pane pitsa peale vähem erinevaid maitseid, ent soovitame investeerida parematesse koostisosadesse – võimalikult naturaalne tomatipasta, kvaliteetne pühvlipiimast mozzarella juust, itaaliapärased singid jne. Ka lihtne ja väheste koostisosadega pitsa võib olla üllatav maitseelamus! Ära unusta pitsale lisada ka veidi soola ja rohelist – näiteks peterselli ja kindlasti ka oreganot. Juust on samuti midagi, mille tüübi saad ise oma eelistuste järgi valida – olgu selleks gouda, mozzarella või muu. Soovi korral võid otsida ka mõne kindla retsepti, mille maitsekooslusi on teised inimesed juba proovinud ja kiitnud.
Pitsa küpsetamine
Küpsetamine on pitsa tegemise juures kõige kiirem osa. Õige pitsa saamiseks on vaja kõrget kuumust ja seetõttu on pitsa ahjus alla kahe minuti. Napolipärase pizza saamiseks on kuumus lausa nii kõrge, et pitsa äärel on söestunud kohad – see ei ole pitsameistri hajameelsus, vaid piirkondlik omapära.
Kodus pitsat valmistades on sul muidugi täielik vabadus otsustada, kui krõbeda äärega pitsat soovid. Kui soovid valmistada pitsat ahjus, siis peaksid selle kuumust hoidma vähemalt 200 kraadi juures. Selle kraadi puhul pitsat kaua ahjus hoidma ei pea – üldiselt on selleks 15 minutit piisav, olenevalt kui krõbeda äärega ja kui sulanud juustuga pitsat eelistad. Praeahjudes on pitsa küpsetamine aga palju kiirem ja kohati ka mugavam – pitsa saab valmis 1 minutiga!
Miks eelistada pitsaahju?
Praeahjudest parima tulemuse annavad spetsiaalsed pitsaahjud, mis võimaldavad sul saada hästi küpsetatud pitsa jaoks piisavalt kuumust. Õnneks ei pea sa selleks tingimata hakkama koju suurt saviahju ehitama. Tänapäevased puu- ja gaasiküttel pitsaahjud võimaldavad valmistada erinevaid traditsiooniliselt hõrkusid roogasid. Nimelt võid pitsaahjusi kasutada ka muude toitude valmistamiseks, mis ei ole ainult pitsa – näiteks saad grillida juurvilju, küpsetada ja suitsutada liha, valmistada saia ja palju muudki. See muudab pitsaahju eriti funktsionaalseks ja praktiliseks.
Kui oled otsimas endale koju sobivat ja kvaliteetset pitsaahju, millega valmistada oma perele, sõpradele ja külalistele maitsvaid restorani tasemel roogasid, siis vali Alfa pitsaahi Homeyardi veebipoest. Siit leiad Itaalia päritoluga ja uue tehnoloogiaga pitsaahjud, mis on kiirelt valmis kasutamiseks ilma keerukat paigaldust või pottsepatööd vajamata.