Ahjuroad: retseptid, mis viivad keele alla
Kas otsid ideid, mida täna õhtusöögiks teha? Erinevad ahjuvormid ja ahjuroad valmivad lihtsalt ja vajavad vähe ettevalmistust. Samas on see ääretult toitev ja ka maitsev söök, mida õhtul perele valmistada – paned ahju ning veidi aja pärast ongi söök valmis! Maitsva ahjuroa valmistamiseks on sul vaja vaid piisavalt suurt ahjuvormi, heade küpsetamisomadustega pitsa- või küpsetusahju ning värskeid tooraineid ja sinna juurde erinevaid maitseaineid.
Iga perenaine teab, et mõnikord ei ole tungi köögis pikalt vaaritada aga tavalist keedukartulit ka ei taha. Mõnikord on soov saada võimalikult vähese vaevaga maitsev õhtusöök. Kui nii juhtub, siis sellisel juhul tasub inspiratsiooni otsida just erinevate ahjuroogade, -padade ja –vormide mitmekülgsest valikust. Need on väga maitsvad, tervislikud ning lihtsad valmistada. See on hea võimalus, kuidas ära kasutada kodus olevad köögiviljad ning liha või kana. Vaja vaid veidi aega varuda, sest ahjuroad peavad aeglaselt küpsema. Samas, saad ise sel ajal juba magustoidu valmis teha või miks ka mitte endale välja teenitud puhkehetk võtta.
Suur valik retsepte
Ahjus saab edukalt valmistada väga erinevaid roogasid. Klassikaline valik oleks erinevad pajaroad ja vormiroad, kus on kasutatud liha ja juurvilju. Lihtne on suures pajas ahju pista näiteks kana, mille juurde on tükeldatud porgand, kaalikas, bataat või muud köögi- ja juurviljad, mis kodus leiduvad. Ka selliselt pealtäha tavalised koostisosad küpsevad vähese vaevaga väga maistvaks õhtusöögiks. Lisa juurde julgelt soola, pipart, rosmariini, küüslauku ja muid maitseaineid. Ahjuroogade puhul on ettevalmistus küll kiire ja lihtne, ent peab arvestama, et liha pehmenemine ahjus võtab aega.
Samas on hõrk ahjus küpsetatud pasta suurepärane vaheldus tavapärastele pastaroogadele. Samuti on see veidi kiirem protsess, kui loomaliha küpsetamine. Ahjus küpsetatud maitsev pastaroog on hea lahendus juhul, kui peale tööpäeva on soov kiirelt midagi maitsvat perele valmistada.
Toome välja mõned retseptid, millest inspiratsiooni ammutada!
Kartuli-hakkliha vorm
- 600 g segahakkliha
- 1 kg kartuleid
- 1 sibul
- 3 muna
- 3 dl piima
- 200 g riivitud juustu
- soola ja musta pipart
- õli
Koori ja haki sibul. Prae hakkliha koos sibulaga pannil läbi, maitsesta soola-pipraga. Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks. Määri ahjuvorm õliga ning aseta vormi põhja kiht kartuleid, maitsesta soola-pipraga. Laota peale hakkliha ja siis ülejäänud kartulid. Sega lahti klopitud munad piimaga, vala vormi. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 45 minutit. Võta roog ahjust välja, puista üle riivitud juustuga. Küpseta veel kümmekond minutit, kuni juust on sulanud.
Allikas: https://nami-nami.ee/retsept/20010/kartuli_hakklihavorm
Ahjupasta kanaga
- 175 g meelepärast pastat
- 400 g broilerikintsuliha
- 2 dl rõõska koort (35%)
- 2 dl tomatipastat
- 150 g toorjuustu
- 75 g mozzarella juustu
- 200 g riivitud suitsujuustu
- soola, pipart
Keeda pasta soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta. Lõika kintsuliha väiksemateks tükkideks ning prae pannil valmis, vahepeal maitsesta soola ja pipraga. Seejärel pane keedetud pasta ja kana ahjuvormi, vala juurde rõõsk koor, tomatipasta ning sega väiksemate tükkidena juurde toorjuust (see sulab meeldivalt pastarooga). Sega kergelt segamini ning laota peale mozzarellatükid ning seejärel suitsujuust. Küpseta 200 kraadi juures ca 30-40 minutit.
Allikas: http://www.kokkama.ee/2014/10/ahjupasta-kanaga.html
Toekas pajaroog
- 4 tk kartulit
- 2 tk peeti
- 1 tk väike kaalikas
- 1 tk juurseller
- 4 tk porgandit
- 700 g seaabatükki või -karbonaadi,
- 3 tk sibulat
- 1 tk küüslauk
- 4 tk loorberilehte
- näpuotsaga meresoola
- pipart
- 300 ml lihapuljongit
- 750 ml punast veini
- 1 tk tśillikaun
Puhasta juurviljad ja haki need u 4cm suurusteks kuubikuteks, tee sama lihaga. Aseta pliidile korralik malmist haudepott, hauta puljongis kergelt peet, kaalikas, porgand, sibul. Pruunista pannil liha. Kuumuta ahi 180–200 kraadini. Lisa haudepotti kartulid, juurseller, poolitatud küüslauguküüned, liha, loorberilehed, sool, terapipar ning sega läbi ja pane pott ahju. Küpseta 20–25 minutit, aeg-ajalt sega. Lisa mehine sorts (ca pool pudelit) punast veini. Kui soovid vürtsikamat toitu, lisa ka puhastatud ja poolitatud tšillikaun ning hauta toitu ahjus veel umbes 10–15 min (sel ajal naudi klaasike järele jäänud veini). Oluline on see, et juurvilju pudruks ei küpseta, vaid et need jääksid parasjagu al dente.
Allikas: https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/72358339/toekas-talvine-pajaroog-neljale
Röstitud juurviljad
- u 1,5 kg erinevaid juurvilju (näiteks porgand, peet, pastinaak, juurseller, kaalikas, naeris)
- 2-3 sl õli
- u 1 tl soola
Koori soovi korral juurviljad. Lõika nad enam-vähem ühesuurusteks, u 3 cm suurusteks tükkideks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta kõik juurviljatükid suuremasse kaussi. Kui röstid ka punapeeti, tõsta see kogu plaaditäie punaseks värvimise vältimiseks eraldi kaussi. Sega juurikad õli ja soolaga. Laota ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale ja vahele rosmariini ja/või tüümianit. Rösti 215 kraadi juures u 50 minutit, kuni juurikad on pehmed ja pealt kuldsed. Poole küpsetamise pealt võta plaat korraks ahjust ja keera juurikaid, et nad ühtlaselt pruunistuksid.
Pajaroog köögiviljade ja lihaveise esiseljaga
- 1 kg lihaveise esiselga
- soola, pipart, riisijahu, õli
- 0,5 sibulat
- 5-7 redist
- 1 paprika
- 5 tk (125 g) väiksemaid porgandeid
- 400 g kartulit peotäis värsket tüümiani
- 5 dl (köögivilja)puljongit
- 5 sl tomatipastat (või isetehtud tomatihoidist)
Lõika esikülg kuubikuteks, maitsesta soola-pipraga ning püherda neid riisijahus. Kuumuta pannil parajas koguses õli ning pruunista selles jaokaupa veiselihakuubikud. Pane pruunistatud tükid ahjuvormi. Viiluta sibul ning pruunista samal pannil klaasjaks. Puhasta ja poolita redised, tükelda paprika, porgandid ja kartulid. Lisa ürdid ja kõik köögiviljad ahjuvormi ning sega kõik vormis olev segamini. Kuumuta samal pannil veel puljong ning tomatipasta, vala vormi. Küpseta kaanega kaetult 160 kraadi juures 1 tund ja 45 minutit.
Allikas: http://www.kokkama.ee/2015/09/pajaroog-koogiviljade-ja-lihaveise.html
Heade küpsetamisomadustega ahi
Heale ajuroale annab maitsegarantii õige, heade küpsetamisomadustega ahi. Ahjuroogade valmistamisel on vaja hea tulemuse saamiseks toitu madalal temperatuuril küpsetada lihtsalt pikka aega. Õige ahi peaks toitu küpsetama ühtlaselt nii pealt kui alt, sest nii küpseb näiteks liha läbi, ent ei tohiks pealt ära kõrbeda. Samuti peavad hea ahjuroa saamiseks juurviljad minema pehmeks, aga samas mitte liiga pudruks. Selle jaoks on oluline, et jälgiksid ahju temperatuuri ning vajadusel kata ahjupada kaanega või ahjuvorm fooliumiga, et vältida toidu kõrbemist pealtpoolt.
Pitsaahi sobib palju enamaks kui vaid pitsade valmistamiseks
Paljudele võib tulla üllatusena, et pitsaahi sobib ka mitmete teiste toitude valmistamiseks lisaks pitsale. Ka näiteks eelpool
mainitud ahjuroogasid saab väga edukalt küpsetada pitsaahjus. Sellel on head küpsetamisomadused, kõrgete temperatuuride saavutamiseks läheb vähem aega ja see hoiab hästi soojust. Puuküttega ahjus valmistatud toidu juures on midagi autentset ja ajaloolist. See on küll aeganõudev, kuid selle-eest nautitav tegevus, mis sobib väga erinevate toitude valmistamiseks.
Tuleb vaid meeles pidada, et erinevad toidud vajavad erinevaid temperatuure. Samas, pitsaahju võlu seisneb selles, et see hoiab hästi soojust ja saad ühe kütmisega erinevaid roogasid valmistada. Puuküttega pitsaahi pole mitte ainult pitsa või leiva küpsetamiseks, vaid ka pearoogade, köögiviljade, liha ja kala. Pitsaahjust tuleb välja isegi maitsev magustoit!
Et pitsaahju edukalt kasutada ka muude roogade valmistamisel, oleks sul vaja lihtsalt teada üht-teist temperatuuri reguleerimisest. Kui sul on plaanis mitmekäiguline õhtusöök valmistada, siis tasub pitsaahju kasutades alustada kõrget temperatuuri nõudvate roogade küpsetamisest, kuna langemistemperatuuri on lihtsam kontrollida kui vastupidi. Niisiis, kui soovid küpsetada pitsat, vii ahi temperatuurini 450°C ning seejärel ahju temperatuuri langedes valmista teisi roogasid.
Siin on välja toodud mõned road, mida pitsaahjus valmistada ja nendele sobivad temperatuurid:
400°C+: pitsa, küüslauguleib või naan
280 – 320°C: liha, sardiinid, krevetid
230 – 280°C: kalkun, röstitud kartulid, kala
200 – 230°C: erinevad saialised, näiteks foccacia, pärmitaigen, pitsarullid
160 – 200°C: erinevad magustoidud, näiteks kaneelirullid, õunakook ja muud magustoidud
100 – 120°C: aeglast küpsetamist vajavad toidud, näiteks rebitud liha, ribid või hautised
Ahjuvormid ja -pajad on vaid üks näide toidust, mida pitsaahjus hästi valmistada saab. Nagu näha, kui kasutad pitsaahju, siis ei tähenda see vaid pitsa tegemist, vaid selles saab hästi valmistada ka kõik muud retseptid. Eriti tore on pitsaahju muude toitude valmistamiseks kasutada suvel, nii saad samal ajal õues aega veeta ja ilma nautida.